Puteti pretinde despagubiri daca o societate sau o organizatie nu a respectat legea privind protectia datelor, iar dvs. ati suferit prejudicii materiale (de exemplu, pierderi financiare) sau prejudicii morale (de exemplu, stres sau compromitere a reputatiei).
Va puteti apara drepturile adresandu-va companiei sau organizatiei in cauza ori instantelor nationale. Puteti pretinde despagubire adresandu-va instantelor din statul membru al UE in care isi are un sediu operatorul sau persoana imputernicita de operator. Ca alternativa, actiunile de acest tip pot fi aduse in fata instantelor din tara UE in care aveti resedinta obisnuita.
Exemplu
Plasati o comanda pe un site web. Site-ul sufera un atac cibernetic pentru ca nu este securizat in mod adecvat. Datele cardului dvs. de credit au fost introduse pe un alt site web si folosite pentru cumpararea unor produse pe care nu le-ati comandat dvs. Puteti solicita despagubiri de la site-ul web pentru prejudiciul financiar, deoarece site-ul a incalcat legea privind protectia datelor prin neasigurarea unui nivel adecvat de securitate la prelucrarea datelor.
Referinte
Articolul 82 si considerentele (146) si (147) ale RGPD.
Sursa: CE, protectia datelor
© Copyright 2008, MCP Cabinet Avocati | UNBR | Baroul Bucuresti
Cabinetul de avocatura "Predut Marius-Catalin" este autorizat prin Decizia Baroului Bucuresti nr. 1341/2008 | CUI RO24004840
MCP este Marca inregistrata, protejata de drepturile de autor. Sitemap